Tři způsoby zdravého vaření
Zdravá a vyvážená strava je základem spokojeného života. Není možné se při přípravě jídel spoléhat jen na výběr kvalitních potravin, musíte se naučit i to, jak je správně zpracovat. Nabízí se hned 3 způsoby šetrného vaření, při kterých je zachována většina původní chuti každé suroviny.
1. Indukční je také úsporné!
Vaření na indukci je v současné době oblíbené hned z několika důvodů. V první řadě je to velká úspora energie a bezpečnost. Při vaření na indukční plotně se totiž zahřívá jen dno hrnce, nikoliv okolí. Dále je tu rychlost, je vůbec nejrychlejší ze všech. Jak pomůže s přípravou zdravých jídel? Moderní plotny umožňují nastavení teploty zahřátí hrnce. Může se vařit i při nízké teplotě, takže nedochází k ničení cenných látek a k zachování původní chuti. Více se o tomto principu dozvíte zde.
2. Tlakový hrnec jako výkonný společník
Jestliže nechcete u plotny trávit zbytečně moc času a současně si připravovat chutné pokrmy z čerstvých surovin, pořiďte si tlakový hrnec. I tento způsob přípravy jídel je rychlý, energeticky úsporný a především snadný. Bude vám stačit, když suroviny „naházíte“ do hrnce, uzavřete ho a můžete se těšit na skvělé jídlo. Lze si koupit i tlakové hrnce s několika vnitřními nádobami. Snadno s nimi připravíte hlavní chod a přílohu najednou.
3. Šetrné smažení
Vařenou či dušenou zeleninu a maso nejde jíst věčně. Někdy prostě přijde neodolatelná chuť na méně zdravé jídlo. V takovém případě se netrapte, pokud je to opravdu jednou za čas, nic se nestane. Naučte se ale připravovat „kalorické bomby“ šetrněji a nebudete muset mít výčitky. Základem je mít doma kvalitní pánev. Co se týče kvality, nemají konkurenci keramické pánve. Jejich povrch odolává vysokým teplotám i mechanickému působení. Mají nepřilnavý povrch, takže můžete smažit i na minimálním množství oleje. Když použijete olivový, bude to vůbec nejlepší.
TIP: Kde kvalitní vybavení do kuchyně koupit? Doporučujeme značkový eshop Tescoma.