Dukanova dieta, fáze
Dukanova dieta je jeden z nejspolehlivějších dietních plánů zamezujících opětovnému nabrání váhy – jojo efektu. Autorem Dukanovy diety je francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan, který tento inovativní způsob hubnutí představil ve své knize Neumím zhubnout. Dieta se ihned stala velice populární nejenom ve Francii, ale také v Polsku a Británii.
Charakteristika Dukanovy diety
Dukanovu dietu musíme chápat nejenom jako relativně dostupný způsob odbourání nadbytečných kil, ale i jako komplexní změnu stravovacích návyků. Dr. Pierre Dukan navrhuje omezení potravin s vysokým obsahem cukru, které jsou nahrazeny bílkovinami. Proteiny(bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem lidského těla, a proto mají zabírat největší část našeho jídelníčku(minimálně 0,6 g na kilogram váhy).
Dukanova dieta recepty
Potravina s vysokým obsahem bílkovin/proteinů
potravina | obsah bílkovin (g/100g) |
---|---|
sójové maso | 45 |
olomoucké tvarůžky | 29,7 |
tvaroh na strouhání | 28,6 |
krůtí prsa | 24,1 |
kuřecí prsa | 23,3 |
drůbeží játra | 22,9 |
tuňák | 22,1 |
telecí kýta | 20,8 |
hovězí svíčková | 20 |
tvaroh bez tuku | 18,8 |
krevety | 16,5 |
filé z tresky | 16,2 |
vaječný bílek | 11,1 |
bílý jogurt | 4,2 – 5,9 |
brokolice | 4,4 |
Pravidla Dukanovy dieta
Dukanova dieta je rozdělena do 4 takzvaných etap, které zahrnují 2 fáze hubnutí a 2 fáze stabilizovací. Jednoznačnou výhodou Dukanovy diety je naprostá svoboda v množství přijaté stravy. Každý účastník může de facto jíst jakékoliv množství potravin, avšak pouze ze seznamu povolených produktů.
Jakékoliv jídlo musí jednoznačně doplňovat tekutiny, jejichž důležitost stojí v Dukanově dietě na prvním místě (minimální příjem je 1,5 – 2 litry denně). K tomu je důležité do 1. a 2. fáze zahrnout 2 polévkové lžíce otrub denně. Naproti tomu je zásadní omezit na minimu nejenom sacharidy, ale i soli.
Fáze Dukanovy diety
1. fáze Dukanovy diety – útočná
Trvání Útočné fáze Dukanovy diety záleží na celkové hmotnosti, kterou chceme shodit.
kg k zhubnutí | délka trvání |
---|---|
5 | 2 dny |
5-10 | 3 dny |
20 | 7 dnů |
Maximálně však může trvat útočná fáze 10 dní, jinak ohrožujeme nejen celý cyklus, ale i vlastní zdraví.
Během 1. fáze Dukanovy diety musíme dodržovat přísný bílkovinový příjem, tedy pouze: libové telecí, hovězí, kuřecí, krůtí maso (ne kachnu) koňské (vše upraveno na grilu nebo pečené bez tuku) nebo rybí, ať už pečené, vařené nebo uzené. Masitá jídla můžeme doplnit droby (játra, telecí nebo hovězí jazyk). Povoleny jsou mléčné výrobky jako nízkotučné mléko, tvarohy a jogurty s podílem maximálně 6 % tuku, dále vejce a plody moře.
V 1. fázi Dukanovy diety jsou doporučovány různé druhy ostrého koření, které nejen, že dodají jídlu lepší chuť, ale především zbrzdí nástup hladu a dodají větší dávku energie. Nejlepší volbou pro Dukanovu dietu jsou kari, černý pepř, kmín, chilli, zázvor, různá bylinková koření, koriandr a hořčičné semínko(hořčice). Koření můžeme doplňovat cibulí.
Denní dávku tekutin poskytují bylinné čaje a káva.
Jestliže hodláme držet útočnou fázi Dukanovy diety déle než 5 dnů (chceme shodit více než 10 kg), musíme stravu doplnit multivitaminovými preparáty k předejití nedostatku vitaminů. V každém případě se musíme vyhnout slazení, přílišného solení, čokolády, kečupu, majonéze, máslu, olivovému i řepkovému oleji, ořechům, sušenému ovoci a smetaně.
2. fáze Dukanovy diety – rovnoměrná ztráta
Dukanova dieta pokračuje další fází, která se dělí dále na dvě podfáze: Dukanovu dietu bílkovinovou a Dukanovu dietu bílkovino – zeleninovou. V této fázi celkově setrváme 10 – 14 dní.
Důležitost je kladena na zeleninu v bílkovino – zeleninové podfází, jejíž podstata je tvořena zeleninou: zelí, chřest, cibule, cuketa, dýně, lusky, kedlubna, kopr, květák, brokolice, čekanka, celer, lilek, okurka, paprika, pórek, rajčata, ředkvičky, růžičková kapusta, špenát, hlávkový salát a všechny produkty uvedené již v první fázy Dukanovy diety.
Omezujeme příjem mrkve, červené řepy, avokáda, brambor, čočky, hrachu, kukuřice, rýže, zeleného hrášku, kaše, těstovin, sladkostí všeho druhu, cukru, medu, ovoce, džemu, ovocných šťáv, vepřového, kachního a husího masa, tučných mléčných výrobků a alkoholu, v jiném případě bychom přerušili kontinuity Dukanovy diety (zakázané produkty platí jak pro 2. – s výjimkou zeleniny ve 2.podfázi , tak i pro 1. fázi).
3. fáze Dukanovy diety – upevňovací
Upevňovací fáze Dukanovy diety je prevencí proti nástupu jojo efektu, jejíž délka závisí na množství dosavadně shozených kil (1 kilogram = 10 dní upevňovací fáze, 5 kilogramů = 50 dní).
Omezení vycházející z proteinové kůry pomalu povolujeme. Dovoleny jsou všechny produkty 1. i 2. fáze, doporučuje se 1 porce ovoce denně, s výjimkou hroznů, banánů, třešní, sušených plodů a ořechů. Dukanovu dietu obohatíme o 2 krajíce celozrnného chleba a 40 g sýra denně, vyvarujeme se přílišné konzumaci rýže(nejlépe divoká nebo celozrnná) a brambor (nanejvýš upravené v alobalu). Dopřejeme si i jehněčí kýtu, pečenou vepřovou panenku nebo šunku.
Pojem Královská hostina neodmyslitelně patří k Dukanově dietě, a to právě k její 3.fázi. 2 krát týdně povolujeme před obědem opasky. Hlavní chod dne (může to být i večeře) složíme s předkrmu, hlavního jídla a dezertu – například:
- Předkrm – oblíbený sýr
- Hlavní jídlo – vepřová kotleta
- Hlavní jídlo – vepřová kotleta
- Dezert – čokoládový dort
- sklenička vína
4. fáze Dukanovy diety – definitivní stabilizace
V pravém slova smyslu zde již nemůžeme mluvit o dietě. Jde o definitivní Dukanovu stabilizaci, kdy si tělo navyká na novou váhu a snaží si ji udržet po celý život.
Dukanovu dietu pomalu opouštíme, konzumujeme potraviny dle libosti 6 dní v týdnu, kdy 7. den dodržujeme šokovou bílkovinnou terapii (pouze bílkoviny, dle návodu Dukanova dieta recepty), správné návyky získané během hubnutí a denní dávku 3 lžic ovesných otrub.
Dukanova dieta je detailně vypracovaný plán k celkové změně stravovacích návyků, jaké dalece přesahují samotnou dietu. Poctivé plnění jednoduchých kroků docílíme snadno nedocenitelných výsledků.