Chlorella nebo spirulina?
Chlorellaje řasa, spirulina je sinice, někdy nesprávně označovaná jako zelenomodrá řasa. Rozdíl mezi řasou a sinicí je dost zásadní. Obě sice získávají energii pomocí fotosyntézy, jsou si vzhledem podobné, ale ve skutečnosti jde o úplně jiné skupiny organismů. Zatímco sinice jsou příbuzné spíš s bakteriemi, řasy se dají zařadit mezi primitivní rostliny. Obě rostou v teplejších vodách, ve kterých jsou uměle pěstovány (za určitých podmínek se pěstují i v mírném pásu – např. i v Německu). Optimální podmínky pro růst a kvalitu chlorelly i spiruliny je extrémně silný sluneční svit po dobu dvanácti hodin denně. Kvalitní prášek, který vyrostl v optimálních podmínkách při dostatku světla by měl mít tmavě zelenou až modrozelenou barvu.
Co se týče výrobků označovaných jako bio, panuje názor, že prakticky nemá toto označení význam, protože při pěstování chlorelly či spiruliny se ani pesticidy ani jiná hnojiva stejně nepoužívají a certifikát dostává každý, kdo má nějakou bioprodukci.
Další rozdíl je v tom, že zatímco usušenou nepomletou spirulinu dokáže tělo člověka zpracovat, usušenou a neupravenou chlorellu nikoliv. Buněčná stěna chlorelly je totiž tvořena celulózou, kterou člověk ani většina vyšších živočichů nedokáže pořádně strávit. A proto je potřeba si při koupi chlorelly dát velký pozor. Pokud totiž nedojde k narušení buněčné stěny, které se dosáhne jen velmi jemným namletím, koupíte si pouze produkt, který vám poslouží tak maximálně na mechanické pročištění střev. Pro dobré vstřebání chlorelly je potřeba tzv. dezintegrace (rozrušení buněčné stěny). Na trhu je bohužel mnoho výrobků, které tímto procesem neprošly a vyšší cena některých chlorell v žádném případě není zárukou kvality. Především u tablet to není vždy dost možné poznat.
Na trhu bývá ale i chlorella, jejíž vysoká cena je způsobena její vysokou čistotou, dosaženou vyčištěním od zbytků z celulózových stěn. Prostě chlorella se nahrubo namele, oddělí se vnitřek a ten se pak dojemna znovu pomele.Technologie může být samozřejmě i jiná, ale podstata je v tom, že výsledkem je čistý koncentrovaný prášek. Výrobně se ale mnohonásobně prodraží, přitom efekt pro organismus je stejný.
Pro svůj růst potřebuje chlorella (spirulina ještě víc) dostatek světla. Pokud jej nemá, dá se to nahradit roztokem glukózy, odkud pak chlorella živiny čerpá. Výsledkem je chlorella, která má jiné složení, má nižší obsah biologicky aktivních látek, jako např. karotenoidů. Takto vypěstovaná chlorella je potom světlá, žlutá, nebo jen světle zelená. Není závadná, ale je nekvalitní a doporučuje se spíš jen jako potrava pro dobytek než pro člověka.
Buněčné stěny spiruliny na rozdíl od chlorelly jsou tvořeny polysacharidy, které se v trávicí soustavě člověka dobře rozpouštějí a trávicí enzymy si pak s nimi lehce poradí. Dezintegrace (pomletí na ultrajemný prášek) spiruliny tak není na škodu, ale ve své podstatě je zbytečná.
Chlorella i spirulina umožňují efektivně odbourávat toxické látky a volné radikály z těla a zároveň dodávat potřebné látky, které v naší běžné stravě chybí. Stávají se tak čím dál větší nutností člověka k jejich užívání. Chlorella i spirulina mají vysoký obsah aminokyselin, přičemž chlorella je na tom v tomto měřítku o něco lépe než spirulina. Jsou vysokým zdrojem minerálů, vitamínů.
Chlorella má na rozdíl od spiruliny vysoké množství vitaminu K, obsahuje fosfor, tryptofan či kyselinu pantotenovou, které ve spirulině nejsou. Spirulina obsahuje naopak Fykocyanin, látku důležitou pro krvetvorbu. Je tedy velmi vhodným doplněk pro lidi postižené chudokrevností. Chlorella je vhodnější pro potřeby regenerace či doplnění živin, vyčištění organismu, pomáhá při diabetu, spirulina je zase o něco vhodnější pro posílení vitality, nárůst svalové hmoty, zvýšení metabolismu, neutralizuje škodlivé radikály, působí antivirově, má výborné účinky na zažívací trakt, a je velmi vhodná při dietních kůrách. U chlorelly i spiruliny byly prokázány protinádorové vlastnosti. Úplně nejlepší pro vaše zdraví je ale kombinace obou. Obě zvyšují odolnost vůči infekcím a virům, fyzickou i psychickou výkonnost organismu, regulují tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi a jsou skvělou prevencí před civilizačními chorobami – především kardiovaskulárního systému.