Foto: rucni-naradi.cz, Ferm PSM1027, vibrační bruska
Foto: rucni-naradi.cz, Ferm PSM1027, vibrační bruska

Ať jste kutil nebo profesionál, s broušením povrchů se jistě potýkáte velmi často. Určitá rozmezí v použití má každé nářadí, ale na kvalitě odvedené práce i na míře náročnosti se to jistě odrazí. Proto se vyplatí věnovat správnému výběru dostatek času a na výsledku se to následně zřetelně projeví.

Bruska nám pomáhá rychle, efektivně a pohodlně brousit i dělit různé materiály. Nejúčinnější nástroj má kvality ve všech ohledech a můžeme si dovolit být neskromní. Odvedený výkon přeci chceme jen v těch nejvyšších měřítkách, ať už jde o sanační, dělící či kotoučovou brusku.

Sháníte dobrou brusku na beton, na kov, dřevo či na jiný stavební materiál? Na webu Ruční-nářadí.cz najdete spoustu tipů, rad, návodů a též širokou paletu nabídky konkrétních brusek. Neuspěchejte výběr, zvažte veškeré informace a váš nákup se pak stane skvělou investicí do vybavení vaší dílny či firmy.

Jak na rovinné plochy?

Pokud máte v plánu jemné broušení rovných ploch a hran, pořiďte si některou z kategorie vibračních brusek. Jejich využití není omezeno jen na dřevo a tmely – lze s nimi opracovat i kov a plast. Princip je velice jednoduchý: brusný papír upevněný na brusné desce je rozkmitán elektrickým motorem. Kvalitu obrobku pak můžete ovlivňovat mírou přítlaku, rychlostí posunu, ale též druhem použitého brusného papíru. Je-li nástroj vybaven i funkcí pro volbou počtu kmitů, pak je to další cesta, jak výsledek ovlivnit.

Foto: rucni-naradi.cz, Worksite AG526, úhlová bruska
Foto: rucni-naradi.cz, Worksite AG526, úhlová bruska

Pro leštění a broušení povrchů, ale i k dělení různých materiálů, vyberte v sekci úhlových brusek. Ty jsou známé i pod názvem „flexa“ či „rozbruška“ a jejich oblíbenost roste zejména pro možnost odstraňovat s nimi staré nátěry, či odrezovat kovy. Při výběru se rozhodně zaměřte na příkon motoru. Napovídá o výkonnosti brusky a též o příslušenství – zejména velikostech brusných kotoučů. Vybíráme-li například kotouč o průměru 125 mm, je vhodná bruska s příkonem 1000 W. Naopak pro drobné práce bohatě postačí výkon 600 W.

Foto: rucni-naradi.cz, BLACK and DECKER KA198, excentrická bruska
Foto: rucni-naradi.cz, BLACK and DECKER KA198, excentrická bruska

Mezi excentrickými bruskami pak v e-shopu rucni-naradi.cz najdete nářadí k opracování rovinných ploch různých materiálů brusným papírem s takovou rychlostí, že se úspoře času nic nevyrovná. Má větší úběr materiálu a po jejím zásahu do něj nejsou znát stopy po broušení. Je tomu tak díky otáčivému, mírně vyosenému pohybu – v rozmezí zhruba 2,5-3 mm. Některé brusky mohou mít regulaci otáček, což je však důležité především pro jemnou práci.

Důležité přednosti

Při koupi je dobré dát přednost brusce se sběrným košem, pokud možno plastovým a s mikrofiltrem. Textilní se musí častěji vyprazdňovat a to zdržuje výrobu celého díla. Nepodceňte ani nabídku příslušenství uvedeného v základním vybavení každého z nářadí. Investice je pak jednotná a není nutné dokupovat detaily, bez kterých se nakonec stejně neobejdete. Spolehněte se na osvědčené značky – v Ručním-nářadí.cz jsou jen ti nejkvalitnější zástupci těch nejlepších.